Блуждаещи очи | World Challenge

Блуждаещи очи

David WilkersonNovember 28, 1988

Аз нямам телевизор или видео и чрез Божията благодат съм бил пазен от всички форми на порнография. Но помислете за християните, които имат телевизия, включително и кабелна. Минава 22 часа, децата са в леглото и те седят и гледат "R" или "X" филм (американското обозначение за порнографски филми). И те гледат как възрастни блудстват и вършат всякакво зло от ада точно пред очите им. И духът и тялото им са грабнати от това.

Възможен е и следния сценарий: ти си далеч от дома и никой не те познава. Чувстваш се сам и върху теб идва някакъв стремеж на любопитство. Врагът на твоята душа прошепва: "Отиди на еди кое си кино - само веднъж - после ще се покаеш!". И така ти отиваш на "R" или "X" кино. Филмът е покварящ и те кара да се чувстваш мръсен и грешен. Напускаш киното празен!

Или, например, вместо да излизаш навън, ти просто пускаш телевизора в хотелската си стая и избираш мръсен филм. И точно там, в стаята, Святият Дух напуска скърбейки, докато едно Божие дете не може да откъсне очи от един жалък, порочен, плътски филм!

Ето и един последен сценарий: вървейки по улицата, ти спираш пред будката за вестници, оглеждайки всички секс списания (Плейбой, Пентхаус, и т.н.) и цял асортимент от други гнусни издания! Само гледаш! После си купуваш "Ню Йорк Таимс" и бързо мушваш едно от тези списания между страниците на вестника. Носиш го у дома и го криеш, като тайно го разглеждаш, задоволявайки похотта си от снимките. Не след дълго го захвърляш с отвращение, казвайки: "Никога повече! Това е глупаво - тъпо - кой го иска?"

Но има нещо много по-сериозно: да предложим, че вървя по улицата, отивайки на работа или на църква, или съм в автобуса или метрото, и очите ми блуждаят - постоянно оглеждат! Сатана излага на показ плътта от всички страни! Много хора се обличат, вървят и се държат, сякаш са обладани от демони! Те са ходеща порнография, изкушавайки очите ти.

Макар и мъже, и жени да имат "блуждаещи очи", може би по-склонни към това са мъжете. Съпругите наблюдават с ъгъла на очите си как техните съпрузи - християни проследяват с очи жените в ресторанта и дори в църквата! Съпругите наблюдават очите на своите съпрузи! Нищо не е по-неуважително или по-деградиращо за една съпруга от съпруг, който броди с очите си точно под носа й!

В големия град всичко това е усилено от многото хора, плътските реклами и начина, по който се обличат нечестивите. Преди години, тук в Ню Йорк жените носеха поли до земята! Те бяха скромни и все още се изчервяваха. Беше срамно да си покажеш дори глезена. Днес много жени се обличат като проститутки в засада! Само преди петдесет години, повечето от тях щяха да бъдат прибрани в полицейски коли, увити в палта и арестувани за неприлично излагане на показ! Можете да сте сигурни, че изкушенията ще стават все по-големи, колкото повече се приближаваме към края на тези времена. Ще става ужасно.

Въпросът е, защо едно истинско Божие дете фокусира очите си върху такива безбожни мръсотии? Ние знаем, че "пожеланието на очите" е една от най-големите битки, водена от християните днес. Аз видях един мъж с Библия на ъгъла на 68-ма улица и Бродуей. Когато една жена с къса пола мина покрай него, той пресече улицата, гледайки назад през цялото време и излагайки живота си на опастност. Изглеждаше толкова жалък! Библията сякаш беше не на място.

Това е битка, която се води от служители, адвокати, доктори, политици, хора от всички сфери на живота и от всички националности. Хиляди са онези, които се отдават тайно и които никога не биха искали някой да узнае. А хиляди други пропадат в това само от време на време. Но това ги владее и те сякаш не могат напълно да се освободят.

Тук аз искам да говоря само на тези, които търсят да угодят на Господа и да ходят в святост. Каква е причината за това привличане към злото? Защо някой хора продължават да го правят? Защо има блуждаещи очи?

Исая говори за Сионските дъщери, които имаха "безсрамни очи" или бродещи, блуждаещи очи: "... Сионските дъщери са горди и ходят с надигната шия и с безсрамни очи, ходят тоже ситно..." (Исая 3:16). Давид се моли: "Отвърни очите ми да не гледат суета, и съживи ме в пътищата си" (Псалом 119:37). "Няма да положа пред очите си нещо подло..." (Псалом 101:3). Притчи 4:25 казва: "Очите ти нека гледат право напред и клепачите ти нека бъдат оправени право напред". Защо ние не държим очите си изправени и чисти?

Ние не разпознаваме, че проблема с очите е отражение на един по-дълбок сърдечен проблем. Бог трябва да ни накара да видим, че нещо в сърцата ни все още не е уредено, че има някакъв корен, който причинява блуждаещи, похотливи очи. "...повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота" (Притчи 4:23).

Ние не се отнасяме така сериозно към този въпрос както Исус. За Него въпросът с очите е въпрос на живот и смърт. Това не е нещо, което ние надрастваме с времето. Ние трябва да се справим с това в страх от Бога, решително и безпощадно. Трябва да признаем: "Исус каза, че това би могло да ни заведе в ада, ако не се справим с него веднъж завинаги. Той каза, че нечестивото око трябва да бъде извадено!"

Нека ви кажа как се роди това послание. По-рано споменах, че видях мъж с Библия, който гледаше една жена с къса пола и колко много ме възмути това. Всъщност си помислих: "Ах ти, мръсен старец!", но Божият Дух любящо ме укори, казвайки: "Той е твоето огледало. Ти си правил същото нещо! Вероятно не с Библия в ръка, но и ти не си пазил очите си както трябва".

В онази нощ и до този момент, Святия Дух постави Божия страх в мен, предупреждавайки ме, че това, което гледам и наблюдавам е много сериозна работа с Господа. Това не е легалистична спънка на закрепостяване. Това е въпрос на живот и смърт. Не е възможно да имаш едновременно чисто сърце и недисциплинирани очи. Пожеланието на очите е едно продължение на пожеланието на сърцето.

Библията казва, че има някои, които "са на угощение при вас; очите им са пълни с блудство и с непрестанен грях..."(2 Петрово 2:13,14). Те идват в Божия дом да се угощават заедно с нас. Те слушат и се радват на Словото, но са пълни с похот и страст. Това включва както жените, така и мъжете. Те претендират, че искат Исус - казват всички точни думи, но в тяхния ум едно нещо е над всичко друго. Те са луди по мъже или по жени! С блуждаещи очи!

Много такива са идвали при мен за молитва с думите: "Не мога да се справя сам. Нещо идва върху мен. Обхваща ме страст. Сигурно е демонично!" Един служител, който бе хванат с осем жени от своята църква ми каза: "Това започна с прислужницата в нашата къща, когато бях на петнадесет. То стана навик и аз не виждах нищо лошо в това."

Във всички тези случаи, плътта е тази, която надделява - не демоните "...Знае Господ как ... неправедните да държи под наказание за съдния ден: а особено тия, които с нечисто пожелание следват плътските страсти... упорити ..." (2 Петрово 2:9,10). Петър казва: "...сърцето им е научено на лакомство..." (2 Петрово 2:14). Думата "научено" тук е свързана с голота! Те са били обладани от голотата! Те са я жадували - практикували са я - пожелава ли са я с очите си! За тях Петър казва : "Псето се върна на бълвоча си, и: окъпаната свиня се върна да се валя в тинята" (2 Петрово 2:22).

Това са сладкодумници в засада. Лъжци-Интернационал! (*английското звучене е много близо с това на известния клуб "Lions International" - бел.пр.) Винаги с правилните отговори! "Защото, като говорят с надуто празнословие, те с разтленността подмамват в плътски страсти ония, които едвам избягват от живеещите в заблуда" (2 Петрово 2:18). Това е едно от най-силните и сериозни предупреждения в Божието слово за църквата днес.

За всички вас, които сте избягали от фалшиви учители, които сте излезли от заблудата и от демоничните доктрини, които сте избегнали упадъка на някоя църква или фалшив водач - пазете се от още един капан: някой високопарен, "духовен", неискрен прелъстител, изпратен при вас от дявола точно когато сте най-уязвими.

До всички омъжени жени: чуйте следното! Ако вие сте били духовно събудени и сте гладни за Бога - ако сте напълно променени и сега не искате нищо друго освен Исус, но вашия брак не е това, което би трябвало да бъде. Ако има тормоз и неприятности, ако нещата се влошават и той не споделя вашите най-дълбоки желания. Ако вие все повече се отдалечавате един от друг - внимавайте! Дяволът ще доведе точно на пътя ви мъж, който ще изглежда толкова духовен, толкова мъдър, толкова разбиращ. Този мъж сякаш ще чете мислите ви. Той ще приказва така, както никой до сега не ви е приказвал! Думите му ще са силни и привлекателни за вашата суета! В сравнение с него съпругът ви ще изглежда толкова жалък.

Имаше един служител в Канада, който срещнал една "пророчица". Тя му пророкувала, че неговото служение щяло да разтърси нациите. Тя буквално четяла мислите му, разбирала го напълно. "В сравнение с нея, съпругата ми беше материалистична и недуховна" - казваше той. Те стигнали до интимна връзка, като тя продължавала да пророкува: "Така казва Господ...", даже докато прелюбодействали!

Друг мъж със своята съпруга, сега посещаващи "Таймс Скуеър Чърч", преди това принадлежали към някакво пасторско общество, където му казали, че той не бил духовно хармониран с нея. Обществото принудило съпругата да се разведе с него и после довели друг мъж (някакъв духовен призрак), за да се ожени за нея.

"Обещават им свобода, а те сами са роби на разврата..." (2 Петрово 2:19). Вслушайте се в предупреждението на апостола. Пазете се! Тези, чийто очи са пълни с прелюбодейство, изнамират изпадналите в беда. Те полага върху теб съчувствена ръка или ти се обаждат, казвайки: "Притеснявам се за теб. Господ ме събуди и ми говори за теб. Аз съм добър слушател, кажи ми всичко за това". Ако вие сте женени и сте на телефона (или лице в лице), изливайки сърцето си на някой друг освен вашия партньор - вие вършите грях и си играете с огъня! Вие сте точно в капана, за който предупреждава Петър.

Ето няколко думи и за неженените. Ако вие сте се посветили на Бога и сте решили да следвате Исус на всяка цена, вие ще бъдете прицелна точка на Сатана. Той ще изпрати на пътя ви някой с това, което аз я наричам "религия до медения месец". Или иначе казано, точно толкова духовни, сладки приказки, колкото да ви докара до олтаря! Една млада съпруга сподели: "Той звучеше толкова духовно! Говореше само за Господа. Той ми казваше, че Исус беше всичко за него, но в деня на сватбата той се промени".

Не! Той не се е променил. Просто истинския му образ е излязал наяве. Тя си спомни, че през цялото време, докато дружали, той имал духовен език, но опипващи ръце! Това е тестът. Прекъсни животинските му страсти и ще видиш колко е духовен!

Има един стих, който не ми е давал мира години наред: "Ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли го; защото по-добре е за тебе да погине една от телесните ти части, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в пъкъла" (Матей 5:29).

Тук става дума за човек, който е под абсолютното господство на Христос. Какво би могло да ни съблазни ако на трона беше плътта или Азът? Но понеже Христос има пълна власт, очите съблазняват - всичко противно на Исус става съблазняващо! Тези думи на Исус ни показват колко сериозен е за Него въпросът за блуждаещите очи. Той отправя същото послание и в Матей 18 глава. Два пъти в една книга!

Ако Христос управлява и царува във вашето сърце, вие ще изпитвате Неговата скръб всеки път, когато гледате продължително към кой да е мъж или жена, или като разгърнете порно списание, или седнете и гледате дори за пет минути мръсен филм, или купите или наемете неприлична видео касета. Духът ви ще извика: "О, Господи, аз те съблазнявам с очите си!"

"Ако дясното ти око те съблазнява..." Защо Исус говори за дясното око? Лявото око не вижда ли същото? Дясното око представлява надмогващата власт. Исус седи от дясно на Отца. Тъй като Бог е Дух, не би могло да има буквална дясна или лява страна. По-скоро това е всемогъщата позиция на власт на Нашия Господ, защото дясната страна представлява мощ. Така че вашето дясно око е всяко пожелание или страст, които са завзели непреодолима власт над тялото ви.

Греховете на дясното око са тези, които имат корени - тези, които "лесно ни сплитат". То става дясното око на плътта, подчиняващото око, което е представено като "оръдие на неправдата..." (Римляни 6:13).

За някои това е подчиняващото дясно око на фантазията. Това е проклятието на браковете: съпрузи или съпруги, бленуващи за нещо по-добро със зло око, което е сляпо за реалността и фиксирано в някаква фантазия. Те не вярват, че Бог може да извърши чудо на изцеление, защото живеят с фалшивата илюзия, че там някъде ги чака г-н или г-жа Съвършенство!

Преди години участвах в една телевизионна програма заедно с един комик, който беше женен повече от 8 пъти и който беше на път отново да се ожени. Аз му казах: "Мисля, че току-що срещнах най-тъжния мъж в Америка." По-късно той ми призна: "Осем жени не могат да бъдат всичките грешни! Аз очаквах те да ми донесат щастие - за една от тях бях женен само една седмица!" Тъй като никоя не можела да го направи щастлив, той я оставял.

Ако ти си един от тези мечтатели, ти се нуждаеш от "мехлема за очи" на Святия Дух, който да прочисти твоето зрение! Тези фантазии могат да унищожат това, което е останало от брака ти.

Исус казва да го извадиш и да го хвърлиш! Той го казва точно и ясно: "Достатъчно! Спри - отрежи го - стига толкова! Край на злото фантазиране, на мръсните списания и филми! Край на блуждаещите очи! Захвърли това дясно око. Не позволявай на тази страст да властва повече. Извади я от сърцето си".

Исус не прави изключения за теб; Той просто ти казва, че ти или ще се откажеш, или с теб е свършено: "Защото по-добре е за тебе да погине една от телесните ти части, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в пъкъла". Ти може да се молиш, да плачеш за милост, да умоляваш за благодат, да се извиняваш, че това е слабост, да стенеш, че си безпомощен. Може дори да казваш, че това е нещо, което Бог трябва да извърши, а не ти.

Но Исус каза: "Ти го извади - и ти го хвърли!" Той не би ни заповядал нещо, което не бихме могли да направим. Това е възможно, защото Той ни казва да го направим. Но ние просто не искаме да се борим с греха. Вместо това, ние ще се простнем пред телевизора, ще намерим нещо гнусно и ще се молим: "Боже, къде е Твоята сила? Освободи ме!". Ние ще отидем до будката за вестници, ще изберем някое мръсно списание и ще прошепнем: "Господи, къде си?".

Чуйте предупреждението на Христос: "Но Аз ви казвам, че всеки който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си." (Матей 5:27). Повечето биха признали, че една тайна връзка прекъсва доверието и руши брака, и че вън от Божията благодат никога не е същото. Но гледайки порнографски материали, независимо дали сме мъж или жена, пожелаването на образите има същия ефект. Вие сте също толкова неверни! Все едно сте били физически с проститутка. Вашето умствено прелюбодейство ще убие взаимоотношенията ви с вашия партньор.

Това наранява браковете, защото съпруга или съпругата не могат да се мерят с това което си гледал. Дяволът казва: "Той или тя е твърде дебела! Виж за какво си се оженил!" Сравненията са направени и това, което имате е толкова далеч от вашето фантазиране! Сега вие гледате, вашите очи блуждаят, защото той или тя не могат да ви удовлетворят. Сатана е замърсил ума ви, карайки ви да се чувствате изиграни.

По въпроса за маструбацията, дори християнски писатели са писали, че това е допустим начин за освобождаване от напрежението и че това не е блудство. Днес неженените християни не считат отдаването на това за грях, тъй като всичко е само в ума. Но Божието Слово го нарича злоупотреба (неправилна употреба) със себе си. Павел, който беше неженен, каза: "Но уморявам тялото си и го поробвам (подчинявам от англ.), да не би като съм проповядвал на другите, сам аз да стана неодобрен" (1 Коринтяни 9:27). И още: "...Не ща да съм обладан от нищо" (1 Коринтяни 6:12). Опастността за неженените, както и за женените е тази, че тези страсти и навици започват да контролират и да вземат власт над тялото. "Бягайте от блудодеянието. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудства, съгрешава против своето си тяло. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; за това прославете Бога с телата си, (и с душите си, които са Божии)" (1 Коринтяни 6:18-20).

Може ли Бог да пази неженените чисти? Може ли да им даде чисти очи? "А на Онзи, Който може да ви пази от препъване, и да ви постави непорочни пред Своята слава" (Юда 24).

На неомъжената или разведена жена Той казва: "Не бой се, защото не ще бъдеш поругана; И не се смущавай, защото не ще бъдеш посрамена; Защото ще забравиш срама, който си изпитвала в младостта си, И няма вече да помниш укора, който си носила във вдовството си. Защото твоят съпруг е Творецът ти, Чието име е Господ на Силите; И изкупителят ти е Светият Израилев, Който ще се нарече Бог на цялата земя. Защото Господ те повика като жена оставена и наскърбена духом, Да! жена взета в младост, а после отхвърлена, казва твоят Бог." (Исая 54:4,6).

За младите мъже Давид казва чрез Святия Дух: "Господи, Ти си мой дял (зестра)..." (Псалом 119:57).

"Светило на тялото ти е твоето око; когато окото ти е здраво, то и цялото ти тяло е осветено; а когато е болнаво, и тялото ти е в мрак. Затова, внимавай, да не би светлината в тебе да е тъмнина" (Лука 11:34,35).

Имаше една статия наскоро в един неделен вестник, която напълно илюстрира тези стихове. Отнасяше се за жена - филмова звезда, която се влюбва по време на снимки в един свой колега. Всичко, обаче, е било едностранно - той бил мил към нея и тя приела погрешно това за любов. Всъщност той вече имал приятелка.

Жената станала толкова обладана, че загубила всякакъв здрав разсъдък, оставяйки пред вратата му обезобразена кукла и преследвайки го по телефона и с писма. Накрая полицията я задържала за разпит. Всичко това разрушило живота й!

Това е за което говори Словото - че злото нещо, което окото не иска да остави се превръща в обладаване. То започва да управлява. Всякакъв здрав разум си отива - интелигентни хора започват да вършат глупави и опасни неща. Умът, тялото, душата и духът, всичко се изпълва със зъл и отблъскващ мрак.

Млада дама ми каза, как любовта й към един млад мъж я е унищожила. Тя чувствала, че загубва ума си, постоянно фантазирайки за това, какъв би бил живота й с него. Аз говорих с него и той бе шокиран: "Нито веднъж не съм й дал повод да си помисли, че я обичам. Никога не сме се срещали или излизали заедно. Виждал съм я само два пъти". Сега тя е на прага на самоубийство, обладана от мисълта за него, а той е наранен, защото това не е било по негова вина. Всичко това е поради нейното зло око!

Защо Исус е толкова настоятелен, толкова заповеден относно изваждането, премахването и изхвърлянето на това зло нещо? Защото Той знае ужасната тъмнина и объркване, които връхлитат след това. Всяко нещо, което правиш, ще бъде опетнено със зло. Ти вече няма да можеш да чуваш Божието Слово. Светлината, която ще мислиш, че е в теб ще е тъмнина. Ужасяващо лоши мисли ще нахлуват в ума ти. Ще започнеш да лъжеш, мамиш, мошеничестваш - наричайки злото, добро и ставайки извратен във всичките си пътища!

Ти казваш: "Да, има нещо, което владее очите ми. Очите ми наистина са в някого или в нещо. Но не мога да спра - не мога да се откажа от това". Исус не казва, че това ще е лесно, но че е възможно. "...По-добре е за тебе да влезеш в живота куц и недъгав, отколкото... да бъдеш хвърлен във вечния огън".

Това означава, че ти може би ще се окажеш със съкрушено сърце или емоционално осакатен. Но има само две възможности: или това, или ада! Да, може да чувстваш, че умираш. Нещо в теб ще умре, но то трябва да замине, в противен случай то ще съсипе душата ти.

Аз прочетох една проповед на известен проповедник в Ню Йорк, изнесена в една катедрала в горната част на града. Той каза: "Не спирай тези дълбоки чувства. Остави! Отдай се на тях, в противен случай ще унищожиш своята личност". Този проповедник ще се срещне с армия от прокълнати души в ада, които няма да му дадат покой цяла вечност, за това, че ги е лъгал. Исус каза: "Извади го и хвърли го!"

Download PDF